Так ужо павялося ў нашай сям'і - вялікую частку часу мы праводзім на кухні. Але яна была параўнальна маленькай (3x3,3 м), а мы заўсёды марылі аб вялікай і светлай, дзе можна ўтульна размясціцца ўсёй сям'ёй, прыняць гасцей і паказаць ім нашы калекцыі фаянсавай посуду, камянёў і пакаёвых раслін.

Таму вырашана было рэканструяваць кухню і зрабіць яе больш прасторнай.

Я — столяр, таму асноўныя работы па рэканструкцыі выконваў сам. Мы распрацавалі праект, згодна з якім меркавалася прыбраць сцяну і злучыць кухню з іншымі памяшканнямі.

Адкрытая кухня Асноўным патрабаваннем да праекту было забяспечыць натуральнае асвятленне кухні. Але ў нашым выпадку паўстала праблема, так як практычна ўсю яе сцяну займалі навясныя шафкі. Вырашылі ўрэзаць у гэтую сцяну, дзе ўжо былі два стандартных вокны, дадаткова тры неоткрывающихся аконных блока. Яны маленькія, але забяспечваюць натуральным святлом працоўныя зоны. Праз іх таксама адкрываецца цудоўны від на луг каля дома. Адкрытая планіроўка кухні стварае адчуванне вялікага прасторы і акрамя таго кухня атрымлівае дадатковае натуральнае асвятленне з навакольных памяшканняў.

Так як сцяну, отгораживающую кухню, меркавалася знесці, то была небяспека правісання палавых лаг другога паверха. Даўжыня пралёта над кухняй дасягала 5,1 м, таму пад лагі варта было завесці бэльку з усталяванай пад яе сярэдзінай стойкай. Калі дубовыя нарыхтоўкі для бэлькі прывезлі, аказалася, што гэта два груба выпиленных з вільготнай драўніны www.postroil.com перасекам 200x250 мм, адзін з якіх — даўжынёй 3 м, а другі — 3,6 м. Іх прыйшлося зрошчваць. Каб зафіксаваць дубовую стойку, на яе кантавой часткі выпилили шып і пад яго ў бэльцы выбралі пазу. www.postroil.com візуальна падзяліла прастору кухні і сталовай. На яе можна таксама павесіць патэльні і гурткі. Каб акуратна аформіць стык паміж столлю і www.postroil.com, на бакавых баках апошняй выбралі чвэрць глыбінёй 12 мм, куды потым заводзілі гіпса-кардонныя пліты.

З кухняй мяжуе унутраная www.postroil.com, вядучая на другі паверх. Яна пачынаецца з двух шырокіх прыступак даўжынёй 1,5 м кожная. Акрамя таго, на вышыні 525 мм над узроўнем падлогі ўладкованая лесвічная пляцоўка. Мы надтачылі каркас лесвічнай пляцоўкі (атрымалася кансоль над праёмам у падвал) і збудавалі ў гэтым месцы невялікае ўзвышэнне. Атрымалася шырокае і доўгае сядзенне, падобнае на односпальные ложак. Адразу над ім ўладкована акно. У выніку мы атрымалі уютнейший куток, дзе можна размясціцца напаўлежучы.

Падчас рэканструкцыі мы вырашылі яшчэ адну праблему. Дваццаць гадоў мы з жонкай збіралі юбілейныя талеркі, фірмовую парцалянавую посуд з яркай каляровай глазурай, ды і проста набывалі прыгожую кухонную начынне. Некаторыя прадметы вельмі цікавыя для калекцыянераў. Але ў адрозненне ад музейных экспанатаў гэтай посудам мы карыстаемся, і таму да яе трэба было забяспечыць лёгкі доступ.

Адкрытая кухня
Для размяшчэння ўсяго гэтага патрэбныя былі www.postroil.com. Купіць гатовыя па памерах і стылю нам не ўдалося і іх давялося вырабляць на заказ. Дапамагло тое, што я сам умею працаваць з драўнінай, прычым асабліва люблю займацца з хваёвымі дошкамі перасекам 50x300 мм. Мне падабаецца ладзіць стэлажы з разнастайнымі адсекамі. Такая мэбля трывалая і ўстойлівая і нават чым-то нагадвае даўніну. Каб надаць паліцах скончаны выгляд, я абліцаваць іх абзы фанерай з ясеня.

Каб забяспечыць пры невялікіх памерах кухні свабодную рабочую зону для гаспадыні, давялося размясціць пасадкавыя месцы практычна з аднаго боку абедзеннага стала. Сам абедзенны стол з памерамі стальніцы 50x900x2400 мм мы назвалі «паўвостравам». За ім свабодна сядзяць чатыры чалавекі.

Стальніца абедзеннага стала сабрана з кляновых планак, звязаных паміж сабой злучэннем «бісквіт», старанна зачышчана шліфавальнай паперай і двойчы пакрыта поліўрэтанавым лакам.

Нам захацелася яшчэ дадаць нейкую «разыначку» кухні, надаць ёй індывідуальнасць. На сямейным савеце з'явілася рашэнне — зрабіць невысокі бардзюр, які абараняе ніз сцены ад пырсак. Для яго падабралі керамічныя пліткі, якія спалучаюцца па колеры з нашай калекцыяй посуду. Пліткі — чырвоныя, жоўтыя, зялёныя, белыя, аранжавыя і чаргуюцца адзін з адным.

Пасля таго, як усе стальніцы былі ўсталяваныя на месца, я наклеіў на абабітыя гіпсакардон сцяну паласу з фанеры таўшчынёй 6 мм. Затым зрабіў дэкаратыўную рамку з драўніны таўшчынёй 25 мм з абранай чвэрцю для фанернага падставы. Окантовочную рамку прыбіў да фанеры. Усе стыкі загерметызаваць полеуретаном, потым прыляпіў пліткі да фанеры.

Пасля гэтага замураваў ўсе шчыліны над пліткамі і паміж імі цэментавым растворам. У раствор дадаў латекс рудавата-карычневага адцення, так як яго колер адпавядае колеру драўніны акантоўкі. Пад прылеплены пліткай я пакінуў невялікі зазор, які ў канцы працы запоўніў сіліконавым герметыкам.

Па матэрыялах часопіса "ДОМ"